Οι μετασχηματιστές αναδύονται ως βασικά συστατικά στα ηλεκτρικά κυκλώματα, κυρίως ως μετασχηματιστές ισχύος.Αυτές οι συσκευές είναι έμπειροι στην τροποποίηση της τροφοδοσίας AC 220V από το δίκτυο, μετατρέποντάς το σε χαμηλότερες τάσεις κατάλληλες για διάφορες απαιτήσεις κυκλώματος.Αυτός ο μετασχηματισμός βοηθά στη διασφάλιση των ευαίσθητων ηλεκτρονικών ειδών και διευκολύνει τη διανομή ενέργειας σε διάφορες συσκευές και συστήματα.
Ονομα |
Διάγραμμα |
Εξήγηση |
Εισαγωγή ήχου και είσοδος από τον μετασχηματιστή
κύκλωμα |
![]() |
Αυτή είναι μια ηχητική ισχύς συζευγμένη με μετασχηματιστή
ενισχυτής.Το TL στο κύκλωμα είναι ο μετασχηματιστής σύζευξης εισόδου ήχου και T2
είναι ο μετασχηματιστής σύζευξης ήχου εξόδου |
Μετασχηματιστής ενδιάμεσης συχνότητας
κύκλωμα |
![]() |
Το T1 στο κύκλωμα είναι μια ενδιάμεση φρέσκια
μετασχηματιστής, ο οποίος χρησιμοποιείται στο ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό ενδιάμεσο συχνότητα
Ο ενισχυτής, το T1NOT παίζει μόνο ρόλο σύζευξης, αλλά παίζει επίσης ρόλο συντονισμού,
και το κύριο πηνίο του TL και του πυκνωτή C2 σχηματίζουν ένα παράλληλο κύκλωμα συντονισμού LC |
Ένας μεταμορφωμένος συζευγμένος ταλαντωτής ημιτονοειδούς κύματος
κύκλωμα |
![]() |
Πρόκειται για ένα ημιτονοειδές κύμα με μετασχηματιστή
ταλαντωτής.Το Ti στο κύκλωμα είναι ένας μετασχηματιστής ταλάντωσης, ο οποίος παίζει το
Διπλός ρόλος της σύζευξης σήματος ταλάντωσης και του κυκλώματος θετικής ανάδρασης |
Κύκλωμα μετασχηματιστή εξόδου γραμμής |
![]() |
Αυτός είναι ο μετασχηματιστής γραμμής-εξόδου
κύκλωμα στην τηλεόραση.Το Ti στο κύκλωμα είναι ο μετασχηματιστής εξόδου γραμμής,
που είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην τηλεόραση.Λόγω της λειτουργίας στο High
Συχνότητα και υψηλή τάση, ο ρυθμός σφάλματος του μεταφορέα εξόδου γραμμής είναι
σχετικά υψηλός |
Η απομόνωση του μετασχηματιστή αναφέρεται στον διαχωρισμό μεταξύ των πρωτογενών και των δευτερογενών περιελίξεων, αποτρέποντας την άμεση ηλεκτρική σύνδεση επιτρέποντας παράλληλα τη μεταφορά ενέργειας.Αυτή η απομόνωση προστατεύει τους χρήστες και τον εξοπλισμό από την επικίνδυνη έκθεση στην τάση, ειδικά σε συστήματα που τροφοδοτούνται από το δίκτυο AC υψηλής τάσης.
Στο κύκλωμα δείγματος, ο μετασχηματιστής Τ1 χρησιμεύει ως μετασχηματιστής ισχύος.Λαμβάνει 220V AC από την παροχή χρησιμότητας, που συνδέεται με την κύρια περιέλιξη στα τερματικά 1 και 2 σε τυπική κατανομή ισχύος εναλλασσόμενου ρεύματος, η διαφορά τάσης μεταξύ των ζωντανών και ουδέτερων γραμμών είναι 220V.Η ουδέτερη γραμμή είναι τυπικά γειωμένη, καθιστώντας το ζωντανό σύρμα αποτελεσματικά 220V πάνω από το δυναμικό του εδάφους.Στέκεται στο έδαφος και αγγίζοντας το ζωντανό σύρμα δημιουργεί μια πλήρη διαδρομή για το ρεύμα μέσω του σώματος - μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.
Ας υποθέσουμε ότι το T1 είναι ένας μετασχηματιστής απομόνωσης 1: 1.Αυτή η διαμόρφωση εξάγει το ίδιο AC 220V σε όλη τη δευτερεύουσα περιέλιξη (ακροδέκτες 3 και 4) όπως λαμβάνει στην πρωτεύουσα.Ωστόσο, η τάση σε κάθε δευτερεύον τερματικό δεν αναφέρεται στη γη.Αντ 'αυτού, αναφέρεται μόνο στο αντίθετο τερματικό.Αυτή η λεπτομέρεια είναι κρίσιμη για την κατανόηση της συμπεριφοράς απομόνωσης.
Κατά τη μέτρηση της τάσης μεταξύ ενός δευτερογενούς τερματικού (π.χ. τερματικός 3) και του εδάφους, η ανάγνωση δείχνει 0V - δεν υπάρχει άμεση αναφορά εδάφους.Όσο ένα άτομο αγγίζει μόνο ένα δευτερεύον τερματικό ενώ είναι γειωμένο, δεν υπάρχει κλειστός βρόχος για το ρεύμα να ρέει και επομένως δεν υπάρχει σοκ.Αλλά αν και τα δύο δευτερεύοντα ακροδέκτη αγγίζουν ταυτόχρονα, το άτομο ολοκληρώνει το κύκλωμα, επιτρέποντας στο ρεύμα να ρέει μέσω του σώματος - αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρικό σοκ.
Αυτή η αρχή χρησιμοποιείται ευρέως στον σχεδιασμό ηλεκτρικής ασφάλειας.Σε συσκευές που εκτελούνται σε δίκτυα AC 220V, οι μετασχηματιστές συχνά προστίθενται για να παρέχουν μετατροπή απομόνωσης και τάσης.Στο εικονογραφημένο κύκλωμα, ο Transformer T1 εκτελεί και τις δύο λειτουργίες - αποτυπώνοντας την τάση και απομονώνοντας τον χρήστη από την επικίνδυνη πρωτογενή πλευρά.
Στη συντήρηση ή τη διάγνωση του πραγματικού κόσμου, οι μηχανικοί συχνά αλληλεπιδρούν με ενεργοποιημένα κυκλώματα.Με ένα μετασχηματιστή απομόνωσης στη θέση του, τα γειωμένα τμήματα του κυκλώματος ή ένα μόνο δευτερεύον ακροδέκτη δεν προκαλούν το ρεύμα να ρέει μέσω του σώματος.Αυτή η ρύθμιση μειώνει δραματικά τον κίνδυνο τυχαίων κραδασμών.
Ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται προσοχή.Εάν ένα άτομο αγγίζει και τα δύο δευτερεύοντα ακροδέκτες ενός μετασχηματιστή 1: 1, το σώμα βιώνει την πλήρη διαφορά δυναμικού 220V, παρόλο που ο μετασχηματιστής είναι απομονωμένος.Αυτό το σενάριο μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο με το να αγγίζει ένα ζωντανό σύρμα στην κύρια πλευρά.
Ευτυχώς, στις περισσότερες ηλεκτρονικές εφαρμογές, η δευτερεύουσα τάση του μετασχηματιστή παραιτείται σε πολύ ασφαλέστερα επίπεδα - συχνά 12V, 9V ή ακόμα και χαμηλότερα.Σε αυτά τα επίπεδα, ακόμη και η τυχαία επαφή δεν δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο, γεγονός που καθιστά σημαντικά ασφαλέστερο να εκτελείται πρακτικά κυκλώματα αντιμετώπισης προβλημάτων ή ανιχνευτών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
Οι μετασχηματιστές δεν χρησιμοποιούνται μόνο για μετατροπή τάσης, αλλά επίσης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην απομόνωση των σημάτων AC και στην εμπλοκή των εξαρτημάτων DC - όπως οι πυκνωτές.Αυτή η ιδιότητα είναι θεμελιώδους σημασίας για τα κυκλώματα μετάδοσης σήματος και ρεύματος.
Κατά την εξέταση της συμπεριφοράς του μετασχηματιστή, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι μόνο το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) μπορεί να περάσει από τη δευτερεύουσα περιέλιξη.Το άμεσο ρεύμα (DC) είναι εγγενώς μπλοκαρισμένο λόγω της έλλειψης μεταβαλλόμενου μαγνητικού πεδίου.Αυτό σημαίνει ότι εάν εφαρμόζεται τάση DC στην κύρια περιέλιξη, δεν εμφανίζεται καμία έξοδος στη δευτερεύουσα πλευρά.
Ονομα |
Εξήγηση |
Χαρακτηριστικά αποκλεισμού DC |
Κατά την προσθήκη τάσης DC, το κύριο πηνίο
του μετασχηματιστή, ένα ρεύμα DC ρέει μέσω του πρωτεύοντος πηνίου και του
Μαγνητικό πεδίο που παράγεται από το πρωτεύον col des δεν αλλάζει σε μέγεθος και
κατεύθυνση, οπότε το δευτερεύον πηνίο δεν μπορεί να παράγει επαγόμενη ηλεκτρομαγνητική δύναμη,
και δεν υπάρχει τάση εξόδου και στα δύο άκρα του δευτερογενούς πηνίου.Μπορεί να είναι
είδε ότι ο μετασχηματιστής δεν μπορεί να συνδυάσει το άμεσο ρεύμα στο κύριο πηνίο
στο δευτερεύον πηνίο, οπότε ο μετασχηματιστής έχει τα χαρακτηριστικά του DC
απομόνωση |
Περάστε χαρακτηριστικά AC |
Όταν το ρεύμα AC ρέει μέσω της πρωτοβάθμιας
πηνίο του μετασχηματιστή, υπάρχει έξοδος τάσης εναλλασσόμενου ρεύματος και στα δύο άκρα του
δευτερεύον πηνίο, οπότε ο μετασχηματιστής μπορεί να αφήσει την ισχύ AC να περάσει και να έχει το
Επίδραση της μετάδοσης AC, χρησιμοποιώντας τα χαρακτηριστικά αποκλεισμού AC και DC του
μετασχηματιστής.Μπορεί να σχηματιστεί ένα κύκλωμα σύζευξης, δηλαδή, μετασχηματιστής
κύκλωμα σύζευξης |
Στην πραγματική χρήση, αυτή η ιδιότητα γίνεται πολύ αισθητή όταν δοκιμάζετε με γεννήτριες λειτουργιών ή σήματα ήχου:
Η εφαρμογή ενός ημιτονοειδούς κύματος 50Hz ή 60Hz στο πρωτεύον πηνίο έχει ως αποτέλεσμα ένα ταυτόσημο κύμα ημιτονοειδούς συχνότητας στην έξοδο.
Δεν υπάρχει μετατόπιση συχνότητας.Ο μετασχηματιστής διατηρεί την αρχική συχνότητα της κυματομορφής, η οποία είναι κρίσιμη για τα κυκλώματα ήχου και επικοινωνίας όπου η ακεραιότητα φάσης και ο χρονισμός του σήματος είναι ζωτικής σημασίας.
Ο λόγος για αυτή τη συντήρηση συχνότητας έγκειται στον μηχανισμό σύζευξης:
Το μαγνητικό πεδίο που παράγεται από την πρωτεύουσα περιέλιξη μιμείται το σχήμα του εφαρμοζόμενου σήματος AC.
Αυτό το μαγνητικό πεδίο συνδέεται με το δευτερεύον πηνίο, όπου προκαλεί τάση με το ίδιο προφίλ συχνότητας και κυματομορφής με το αρχικό σήμα.
Ωστόσο, ενώ η συχνότητα παραμένει αμετάβλητη, το εύρος της τάσης εξόδου μπορεί να κλιμακωθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τον λόγο στροφής του μετασχηματιστή:
Ένας μετασχηματιστής βήμα προς τα πάνω αυξάνει την τάση στη δευτερεύουσα πλευρά.
Ένας μετασχηματιστής βημάτων μειώνει την τάση εξόδου.
Αυτή η συμπεριφορά επιτρέπει στους σχεδιαστές να ταιριάζουν με τα επίπεδα σήματος στις απαιτήσεις του συστήματος χωρίς να παραμορφώνουν την κυματομορφή.
Σε πρακτικές δοκιμές πάγκου, μπορεί κανείς να το παρατηρήσει με σαφήνεια από:
Συνδέοντας έναν παλμογράφο τόσο στις πρωτοβάθμιες όσο και στις δευτερεύουσες πλευρές.
Η παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο μεταδίδεται μια ημιτονοειδή κυματομορφή σε όλο τον μετασχηματιστή χωρίς μετατόπιση DC αλλά με αλλοιωμένο πλάτος, ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ο θόρυβος DC πρέπει να εξαλειφθεί από ευαίσθητα αναλογικά συστήματα.
Κατανόηση μηχανισμών μετασχηματιστή
Οι μετασχηματιστές διαδραματίζουν έναν ξεχωριστό ρόλο στη διαχείριση ενέργειας, με τη λειτουργία τους να έχει ρίζες στην ηλεκτρομαγνητική επαγωγή.Η περίπλοκη σχέση μεταξύ της τάσης εισόδου και της εξόδου και του ρεύματος σε μετασχηματιστές είναι απαραίτητη για την επίτευξη της βέλτιστης απόδοσης του ηλεκτρικού συστήματος.Μέσω του χειρισμού των καλωδίων στροφών στα πρωτεύοντα και δευτερογενή πηνία, οι μετασχηματιστές μπορούν να προσαρμοστούν για διαφορετικές ηλεκτρικές ανάγκες.
Οι μετασχηματιστές βημάτων επικεντρώνονται στη μετατροπή υψηλότερης τάσης εισόδου σε χαμηλότερη τάση εξόδου, ενώ αναλογικά ενισχύουν το ρεύμα.Αυτό απαιτεί την ενσωμάτωση της πυκνής καλωδίωσης στο δευτερεύον πηνίο για να χειριστεί αποτελεσματικά τις ουσιαστικές ροές ρεύματος, μετριάζοντας αποτελεσματικά την απώλεια ενέργειας.Αυτή η επιλογή στη διαμόρφωση βοηθά στη μείωση της ηλεκτρικής αντίστασης, στην ενίσχυση της παροχής ενέργειας του συστήματος, ειδικά σε οικιστικές ρυθμίσεις που απαιτούν χαμηλότερες τάσεις για τη λειτουργία ασφαλούς συσκευής.
Αντιστρόφως, οι μετασχηματιστές βημάτων είναι έμπειροι στην τάσμα ενίσχυσης, ενώ μειώνουν το ρεύμα, υποστηρίζοντας τη μετάδοση ισχύος μεγάλων αποστάσεων με μειωμένες απώλειες.Τα λεπτότερα καλώδια χρησιμοποιούνται σε δευτερογενή πηνία λόγω του μειωμένου ρεύματος, διευκολύνοντας έναν πιο εξορθολογισμένο και οικονομικά εφικτό σχεδιασμό.Αυτή η πτυχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις εφαρμογές μετάδοσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όπου η αποτελεσματικότητα της υποδομής είναι πρωταρχικής σημασίας.
Οι μετασχηματιστές όχι μόνο τροποποιούν τα επίπεδα τάσης αλλά και μετασχηματισμό της σύνθετης αντίστασης.Αυτή η ικανότητα γίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη κατά το σχεδιασμό κυκλωμάτων που απαιτούν αντιστοίχιση αντίστασης μεταξύ διαφορετικών σταδίων.
Για να διευκρινιστεί αυτή η έννοια, εξετάστε τη σχέση σύνθετης αντίστασης μεταξύ των πρωτογενών και των δευτερογενών περιελίξεων.Όταν ένας μετασχηματιστής έχει αναλογία στροφών του Ν, η σύνθετη αντίσταση εισόδου που παρατηρείται στην κύρια πλευρά (Z1) σχετίζεται με την αντίσταση φορτίου στη δευτερεύουσα πλευρά (Z2) από το τετράγωνο του λόγου στροφών (Z1 = Z2 × N²).
Αυτή η σχέση καθίσταται απαραίτητη όταν ασχολείται με τα κυκλώματα ευαίσθητα σε αντίσταση, όπως εκείνα των δεκτών RF ή των κυκλωμάτων ταλαντωτή.Μια απλή αναφορά του τρόπου με τον οποίο η σύνθετη αντίσταση αλλάζει με ποικίλες αναλογίες στροφών συνοψίζεται στον παρακάτω πίνακα.
Αναλογία μεταβλητής τάσης |
Όνομα μετασχηματιστή |
Ερμηνεία των σχέσεων σύνθετης αντίστασης |
n = 1 |
1: 1 μετασχηματιστής |
Z1 = Z2, υποδεικνύοντας ότι η είσοδος
Η αντίσταση του πρωτογενούς πηνίου είναι ίση με την αντίσταση της εξόδου του
δευτερεύον πηνίο και ο μετασχηματιστής δεν έχει μετασχηματισμό αντίστασης |
n > 1 |
Μετασχηματιστής βηματισμού |
Z1> z2, η σύνθετη αντίσταση εισόδου του
Η πρωτογενής Col του μετασχηματιστή είναι μεγαλύτερος από την αντίσταση εξόδου του
δευτερεύον πηνίο και όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία μετασχηματισμού τάσης, το
μεγαλύτερη η σύνθετη αντίσταση εισόδου του πηνίου είναι μεγαλύτερη από την αντίσταση εξόδου του
δευτερεύον πηνίο |
n < 1 |
Μετασχηματιστής βήμα |
Z1 |
Αυτός ο πίνακας παρουσιάζει τρεις αντιπροσωπευτικές τιμές του Ν και πώς επηρεάζει το καθένα τον μετασχηματισμό σύνθετης αντίστασης.
Αυτή η εικόνα απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η αντιστοίχιση σύνθετης αντίστασης χρησιμοποιώντας ένα πηνίο και έναν πυκνωτή για τη διασύνδεση ενός κύκλου συντονισμού με ένα στάδιο χαμηλής αντίστασης εισόδου.
Σε ένα πρακτικό κύκλωμα δέκτη, εξετάστε την περίπτωση ενός σταδίου ταλαντωτή όπου το σήμα από ένα κύκλωμα συντονισμού υψηλής εντολής πρέπει να τροφοδοτείται σε μια εισροή τρανζίστορ χαμηλής απεικόνισης.Εάν συνδεθεί άμεσα, η αναντιστοιχία θα μπορούσε να μειώσει σοβαρά τη συμπεριφορά του συντονισμού, με αποτέλεσμα το μειωμένο κέρδος και το εύρος ζώνης.
Για να αποφευχθεί αυτό, χρησιμοποιείται μια μέθοδος μετασχηματιστή βρύσης.Δείτε πώς εφαρμόζεται στην πράξη:
Το πηνίο L2 έχει σχεδιαστεί με σημείο βρύσης, τοποθετημένο σε κατάλληλη θέση κατά μήκος της περιέλιξής του.
Αυτή η βρύση συνδέεται με τον πομπό του τρανζίστορ VT1 μέσω ενός πυκνωτή (C3).
Η λειτουργία του C3 είναι η παροχή σύζευξης AC, αποτρέποντας τη διαταραχή της μεροληψίας DC, επιτρέποντας παράλληλα τη μεταφορά σήματος.
Η βρύση λειτουργεί αποτελεσματικά ως διαχωριστικός αντίστασης.Δεδομένου ότι το VT1 έχει ρυθμιστεί σε μια τοπολογία κοινής βάσης, η αντίσταση εισροών είναι εγγενώς χαμηλή-τυπικά μόνο λίγα ohms.Από την άλλη πλευρά, το κύκλωμα συντονισμού L2 συχνά λειτουργεί στην περιοχή Kilohm.Χωρίς ενδιάμεσο, αυτή η διαφορά θα φορτώσει υπερβολικά τη δεξαμενή συντονισμού.
Το κιβώτιο του L2 (κάτω από το σημείο βρύσης) συμπεριφέρεται ως περιέλιξη χαμηλής απεικόνισης.Όταν συνδέεται με τον πομπό του VT1, διευκολύνει την αποτελεσματική μεταφορά ενέργειας χωρίς να διακυβεύεται ο συντελεστής ποιότητας του συντονιστικού κυκλώματος.
Η εικόνα παρουσιάζει ένα ισοδύναμο μοντέλο όπου ένας τραβηγμένος επαγωγέας απεικονίζεται ως μετασχηματιστής βήμα προς τα κάτω για να επισημάνει τον μηχανισμό μετασχηματισμού σύνθετης αντίστασης.
Σε αυτό το ισοδύναμο μοντέλο:
Το κάτω μέρος του L2 (κάτω από τη βρύση) αντιμετωπίζεται ως η κύρια περιέλιξη (L1).
Το πλήρες πηνίο λειτουργεί ως δευτερεύουσα (L2), παρουσιάζοντας μεγαλύτερη αντίσταση.
Από την οπτική γωνία της πρωτοβάθμιας πλευράς, αυτή η μεγαλύτερη σύνθετη αντίσταση αντικατοπτρίζεται ως πολύ μικρότερη, μειώνεται από το τετράγωνο της αποτελεσματικής αναλογίας στροφών μεταξύ του τμήματος που χτυπήθηκε και του πλήρους πηνίου.
Αυτό το εννοιολογικό μοντέλο απλοποιεί την κατανόηση: η υψηλή αντίσταση της δεξαμενής συντονισμού μετατρέπεται σε χαμηλότερη αντίσταση που ταιριάζει με την είσοδο του VT1.Ως αποτέλεσμα, η μεταφορά ισχύος γίνεται πιο αποτελεσματική και η ακεραιότητα του σήματος διατηρείται χωρίς να διακυβεύεται η επιλεκτικότητα του συντονισμού.
2023/12/28
2024/07/29
2024/04/22
2024/01/25
2024/07/4
2023/12/28
2023/12/28
2024/04/16
2024/08/28
2023/12/26